A company pays a dividend of 15% on its ten-rupee shares from which it deducts income tax at the rate of 22%. Two brothers A and B invest ₹ 16,000 each in buying shares of two companies. Mr. Shameem invested 33 1/3% of his savings in 20% ₹ 50 shares quoted at ₹ 60 and the remainder of the savings in 10% ₹ 100 share quoted at ₹ 110. June 25, 2019 by studymumbai Leave a Comment. 79 Qs. (ii) the amount to be invested to obtain an annual dividend of ₹ 1,350. Solution: Market value of 1 share = ₹ 63.25 Market value of 85 shares = ₹ 63.25 × 85 = ₹ 5,376.25, Question 5. Find the annual change in his income. Question 5: A man invested Rs. of shares sold = n Then sale price of 1 share = ₹ 140 Total sale price of n shares = ₹ 8,400 Then n = \(\frac { 8,400 }{ 140 }\) = 60 shares The no. Find the annual income of a man who owns one thousand shares of this company. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives annually; iii) The rate of interest he gets on his money. (ii) His annual income. A man buys ₹ 75 shares at a discount of ₹ 15 of a company paying 20% dividend. Find: (i) the amount invested by him. Ashok invested Rs. 200 stock yielding 9% at 105. 132. i) What is his investment? 26 at 10% premium. A man buys 75, ₹ 100 shares of a company which pays 9 percent dividend. 100 shares at Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 10 Nominal value of 1000 shares = 1000 × 10 = ₹ 10,000 His net income = ₹ 1,500 – ₹ 330 = ₹ 1,170, Question 13. If he receives a dividend of Rs. Solution: (i) 1st firm Market value of 1 share = ₹ 120 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 5% Income on ₹ 120 = 5% of ₹ 100 = ₹ 5 Income on ₹ 1 = \(\frac { 5 }{ 120 }\) = ₹ 0.041 2nd firm Market value of 1 share = ₹ 132 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Dividend = 6% Income on ₹ 132 = 6% of ₹ 100 = ₹ 6 Income on ₹ 1 = \(\frac { 6 }{ 132 }\) = ₹ 0.045 Then investment in second company is giving better return. (ii) 220 shares of Rs. 600, Calculate; i) The number of shares he bought; ii) His total investment;  ii) The rate of return on his investment. Ask Now! ii) The dividend percent per share. Mr. Gupta has a choice to invest in ten-rupee shares of two firms at ₹ 13 or at ₹ 16. Solution: Total investment = ₹ 8,800 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 110 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 8800 }{ 110 }\) = 80 Nominal value of 80 shares = 80 × 100= ₹ 8,000 Let dividend% = y% then y% of ₹ 8,000 = ₹ 1,200 ⇒ \(\frac { y }{ 100 }\) × 8,000 = 1,200 ⇒ y = 15%, Question 14. (ii) market value of each share. What price is paid for each of ₹ 100 share ? Question 3: By investing Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 140 Total investment = ₹ 11,200 No of shares purchased = \(\frac { 11,200 }{ 140 }\) = 80 shares Then nominal value of 80 shares= 80 × 100= ₹ 8,000 (i) Dividend% = 6% Dividend = 6% of ₹ 8,000, Question 13. A man invests ₹ 3,072 in a company paying 5% per annum, when its ₹ 10 share can be bought for ₹ 16 each. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3. [3] If 100 shares are available at a discount of 10%. Find the dividend received on 60 shares of Rs, 20 each if 9% dividend is declared. To register Maths Tuitions on Vedantu.com to clear your doubts. I want the full meaning for the questions in shares and stocks. Solution: (i) Total investment = ₹ 45,000 Market value of 1 share = ₹ 125 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 45,000 }{ 125 }\) = 360 shares Nominal value of 360 shares = ₹ 100 × 360= ₹ 36,000 Let no. Find her total gain or loss on the whole. Find […] ICSE Grade 10; Mathematics; Banking Linear inequations . Calculate; i) The sale proceeds  ii) The number of Rs. [2004]. Question 9: Salman invests a sum of money in Rs. A man invests ₹ 11,200 in a company paying 6 percent per annum when its ₹ 100 shares can be bought for ₹ 140. He sells the shares when the price rises to Rs. 24 and selling at 12% premium. Question 6: Vivek invests Rs. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. Formulae Handbook For ICSE Class 9 and 10 Educational Loans in India. If Jagbeer invest ₹10320 on ₹100 shares at a discount of ₹ 14, then the number of shares he buys is (a) 110 (b) 120 (c) 130 (d) 150 Solution: Question 2. If you have any doubts, please comment below. Ask a question on Maths and get answers by students, teacher and experts. Solution: Question 14. (ii) His total investment. View Lessons & Exercises for Shares and dividends - An example → ... My children are unable to cope with the pace of topics being taught in class. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 10 Nominal value of 360 shares = ₹ 10 × 360 = ₹ 3,600 Market value of 1 share = ₹ 21 Market value of 360 shares = ₹ 21 × 360 = ₹ 7,560 Dividend% = 12% Dividend = 12% of ₹ 3,600 = \(\frac { 12 }{ 100 }\) × 3,600 = ₹ 432 2nd case Nominal value of 1 share= ₹ 5 Market value of 1 share= ₹ 3.50 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 7,560 }{ 3.50 }\) = 2,160 shares Nominal value of 2160 shares=₹ 5 × 2160= ₹ 10,800 Dividend%= 4.5% Dividend= 4.5% of ₹ 10,800 = \(\frac { 4.5 }{ 132 }\) × 10,800 = ₹ 486 Annual change in income = ₹ 486 – ₹ 432 = ₹ 54 increase, Question 18. If its ₹ 60 share is available in the market at a premium of 25%, how much should Rakesh invest, in buying the shares of this company, in order to have an annual income of ₹ 1,680? Thank you for point the error. The first firm pays a dividend of 5% per annum and the second firm pays a dividend of 6% per annum. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. (iii) percentage return on his money. Calculate; i) The sale proceeds  ii) The number of Rs. 125. Calculate : (i) the sale proceeds (ii) the number of ₹ 125 shares he buys. 125 shares he buys;  iii) The change in his annual income from dividend. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 – 10% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 5 = ₹ 45 Profit % on investment = 20% Then profit on 1 share = 20% of ₹ 45 = ₹ 9 ∴ Dividend% = \(\frac { 9 }{ 50 }\) × 100% = 18%, Question 5. When the market value of these shares rose to ₹ 140, he sold some shares, just enough to raise ₹ 8,400. Chapter wise important Questions for Class 10 CISCE. (iii) New number of shares. And, the amount obtained on selling x shares = Rs 80x Question 1: A man invests Rs. 4,500 in 8%, Rs.10 shares at Rs. Find : (i) The net annual income of Gopal who owns 7,200 shares of this company (ii) The sum invested by Ramesh when the shares of this company are bought by him at 20% premium and the gain required by him(after deduction of income tax) is ₹ 9,000 Solution: Mr. Joseph sold some ₹ 100 shares paying 10% dividend at a discount of 25% and invested the proceeds in ₹ 100 shares paying 16% dividend at a discount of 20%. (c) In a class of 40 students, marks obtained by the students in a class test (out of 10) are given below : [4] Question 1. Free PDF download of Class 10 Mathematics Chapter 3 - Shares and Dividend Revision Notes & Short Key-notes prepared by our expert Math teachers as per CISCE guidelines . Solution: A company pays a dividend of 15% on its ₹ 100 shares from which income tax at the rate of 20% is deducted. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Chapter Test Question 1. Shares and Dividends ML Aggarwal Solutions ICSE Maths Class-10 Chapter-3. Solution: Dividend% = 8% Dividend = ₹ 2,840 Let nominal value of shares = ₹ y then 8% of y = ₹ 2,840 ⇒ \(\frac { 8 }{ 100 }\) × y = ₹ 2,840 ⇒ y = ₹ 35000, Question 6. (ii) the rate of dividend paid by the company. ( Log Out /  To practise more problems from this chapter, explore our ICSE Class 10 Maths Frank solutions, sample paper solutions and previous years’ question papers. At what price did he buy the shares ? Calculate: (i) the number of shares he buys; (ii) the dividend he receives annually. He buys shares at such a price that he gets 12% of his money. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 + ₹ 4 = ₹ 24 No. If the rate of return is 10%, calculate: (i) the market value of the shares. ii) The dividend percent per share. of shares purchased = \(\frac { 52000 }{ 80 }\) = 650 (i) Annual dividend = 650 × 8 = ₹ 5200 (ii) On selling, market rate = ₹ 100+20 = ₹ 120 ⇒ Sale price = 650 × 120 = ₹ 78000 Profit = ₹ 78000 – ₹ 52000 = ₹ 26000 ⇒ Total gain = 26000 + 5200 = ₹ 31200. A company declares a dividend of 11.2% to all its share-holders. Question 3: By investing Rs. The _____ of share is the maximum amount at which the share can issued. If he earns ₹ 1,200 at the end of the year as dividend, find: (i) the number of shares he has in the company. (iii) How much extra must ashwarya invest in order to increase her income by ₹ 7,200. A company declares 8 […] Solution: Question 7. Solution: Question 2. We Provide Step by Step Answer of Chapter-3 Shares and Dividends , with MCQs and Chapter-Test Questions / Problems related Exercise-3 Shares and Dividends for ICSE Class-10 APC Understanding Mathematics . ( Log Out /  more, one needs to buy. A man buys 400, twenty-rupee shares at a discount of 20% and receives a return of 12% on his money. At the end of one year he sells the shares at a premium of ₹ 20. Ashwarya bought 496, ₹ 100 shares at ₹ 132 each, find : (i) Investment made by her (ii) Income of Ashwarya from these shares, if the rate of dividend is 7.5%. Question 7: Mr. Parekh invested Rs. (ii) Ramesh had bought 90 shares of the company at ₹ 150 per share. Dividend on each share = 10% of Rs 100 = Rs 10. 60 to obtain an income of Rs. Solution: Question 2. Solution: Question 2. S Chand ICSE Maths Solutions Class 10 Chapter 3 Shares and Dividends Exercise 3A. If the change in his income is ₹ 540, Find the sum invested originally Solution: Question 8. A man has 300, ₹ 50 shares of a company paying 20% dividend. Question 4: A man invests Rs. A man buys 400, twenty-rupee shares at a premium of ₹ 4 each and receives a dividend of 12%. The Selina Solutions for Class 10 Maths is a great asset to students for any quick reference or doubt clearance of any concept. 2,475, find the : (i) number of shares he bought. Salman buys 50 shares of face value ₹ 100 available at ₹ 132. If his annual dividend is Rs. Therefore to earn 150 Rs. Mr.Parekh invested ₹ 52,000 on ₹ 100 shares at a discount of ₹ 20 paying 8% dividend. Saving time and can then focus on their studies and practice. A man has a choice to invest in hundred-rupee shares of two firms at ₹ 120 or at ₹ 132. (i) Calculate the total amount of dividend paid by the company. [2012], Question 5: A man invested Rs. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 20 Nominal value of 400 shares = ₹ 20 x 400= ₹ 8,000 Market value of 1 share = ₹ 18 Market value of 400 shares = ₹ 18 x 400= ₹ 7,200 Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 8,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 8,000 = ₹ 400 2nd case Nominal value of 1 share = ₹ 10 Market value of 1 share = ₹ 12 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 7,200 }{ 12 }\) = 600 shares Nominal value of 600 shares = ₹ 10 x 600 = ₹ 6,000 Dividend% = 7% Dividend = 7% of ₹ 6,000 = \(\frac { 7 }{ 100 }\) × 6,000 = ₹ 420 Annual change in income = ₹ 420 – ₹ 400 = ₹ 20 increase, Question 19. Question 1. Solution: 1st case Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 60 shares = ₹ 100 × 60= ₹ 6,000 Market value of 1 share = ₹ 100 + 60% of ₹ 100 = ₹ 100+ ₹ 60 = ₹ 160 Market value of 60 shares = ₹ 160 × 60 = ₹ 9,600 Ans. Find the : (i) Original number of shares. 500 is received. Question 4. Find the cost of 85 shares of ₹ 60 each when quoted at ₹ 63.25. Calculate: (i) the amount invested by him. 8400. calculate: i) The number of shares he still holds; ii) The dividend due to him on these remaining shares. 15 each available at Rs. S Chand ICSE Solutions Class 10 Maths Shares and Dividends Exercise 3A: Ques No 1 (i) 200 shares of Rs. 500 is received. (iii) If he wants to increase his annual income by ₹ 150, how many extra shares should he buy? Question 17. A man bought 360, ten-rupee shares of a company, paying 12% per annum. The dividend on the shares is 15% per annum. 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? invested ₹ 29,040 in 15% Rs100 shares quoted at a premium of 20%. 52,000 on Rs. He sells the shares when the price rises to Rs. She sells shares worth Rs.72,000 at a premium of 10% and the rest at a discount of 5%. Spread the love. If his annual dividend is Rs. A man invests ₹ 8,800 in buying shares of a company of face value of rupees hundred each at a premium of 10%. Class 10: Shares and Dividend – ICSE Board Problems Date: January 1, 2018 Author: ICSE CBSE ISC Board Mathematics Portal for Students 2 Comments Question 1: A man invests Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 100 + ₹ 20 = ₹ 120 Profit% on investment of 1 share =15% Then profit= 15% of ₹ 120 = ₹ 18 ∴ Dividend% = \(\frac { 18 }{ 100 }\) × 100% = 18%, Question 4. How much money will be required to buy 400, ₹ 12.50 shares at a premium of ₹ 1? A man invests ₹ 7,770 in a company paying 5% dividend when a share of nominal value of ₹ 100 sells at a premium of ₹ 5. This will clear students doubts about any question and improve application skills while preparing for board exams. (ii) the dividend percent per share. 7500 in a company paying 10% dividend, an annual income of Rs. 50 shares of a company are quoted at a discount of 10%. of shares purchased = n Then nominal value of n shares = ₹ (100n) Dividend% = 12% Dividend = ₹ 1,680 Then market value of 140 shares= 140 × 110 = ₹ 15,400, Question 7. (b) A man invests 4500 in shares of a company which is paying 7.5% dividend. We provide step by step Solutions for ICSE Mathematics Class 10 … Further, solutions of this exercise questions are available in the Concise Selina Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Shares and Dividends Exercise 3(A) PDF in the links below. [1999] Answer: Nominal price of the share . (ii) Income on investment of ₹ 26,400 in fi₹ t firm = \(\frac { 5 }{ 120 }\) × 26,400 = ₹ 1,100 Income on investment of ₹ 26,400 in second firm = \(\frac { 6 }{ 132 }\) × 26,400 = ₹ 1,200 ∴ Difference between both returns = ₹ 1,200 – ₹ 1,100 = ₹ 100, Question 17. Solution: Market value of 1 share = ₹ 16 Nominal value of 1share = ₹ 10 Money invested = ₹ 3,072, Question 8. Knowledge about Shares and Dividends. 100 each at a premium of 10%. of shares purchased = 1800 Nominal value of 1800 shares = 1800 × 100 = ₹ 1,80,000 Market value of 1800 shares= 1800 × 140 = ₹ 2,52,000 (i)Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 1,80,000, Question 12. the number of shares he buys. 140, he sold some shares, just enough to raise Rs. (ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? A person buys 120 shares at a nominal value of ₹ 40 each, which he sells at ₹ 42.50 each. iii) If he wants to increase his annual income by Rs. Selling price of each share = Rs 100 = 20% of Rs 100 = Rs 80. Learn Insta try to provide online math tutoring for you. If a man received ₹1080 as dividend from 9% ₹20 shares, find the number of shares purchased by him. Learn about stocks, shares and dividends. A company declares 8 percent dividend to the share holders. He sells a certain number of these shares at a discount of 20% and invests the proceeds in ₹ 100 shares at ₹ 60 of company B paying 20% dividend. A man invests a certain sum on buying 15% ₹ 100 shares at 20% premium. Solution: Question 18. He invests the proceeds in shares of nominal value ₹ 50, quoted at 4% discount, and paying 18% dividend annually. At the end of one year he sells the shares at a premium of Rs. Solution: Total investment = ₹ 20,020 Nominal value of 1 share = ₹ 26 Market value of 1 share = ₹ 26+ 10% of ₹ 26 = ₹ 26+ ₹ 2.60 = ₹ 28.60 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 20,020 }{ 28.60 }\) = 700 shares Nominal value of 700 shares= ₹ 26 x 700 = ₹ 18,200 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 18,200 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 18,200 = ₹ 2,730. 7500 in a company paying 10% dividend, an annual income of Rs. A dividend of 12% was declared on ₹ 150 shares selling at a certain price. 140, he sold some shares, just enough to raise Rs. [2004], Question 6: Vivek invests Rs. If he ears Rs. [1999], Question 3: By investing Rs. Which is the better investment : 16% ₹ 100 shares at 80 or 20% ₹ 100 shares at 120? Mrs. Kulkarni invests ₹ 1, 31,040 in buying ₹ 100 shares at a discount of 9%. By investing ₹ 7,500 in a company paying 10 percent dividend, an annual income of ₹ 500 is received. The dividend on the shares is 15% per annum. 132. i) What is his investment? How much should a man invest in ₹ 100 shares selling at ₹ 110 to obtain an annual income of ₹ 1,680, if the dividend declared is 12%? Solution: Rate of dividend = 8% Investment = ₹ 52000 Market Rate = ₹ 100 – 20 = ₹ 80 No. Solution: Question 3. View Answer. Find his net income after paying 3% income tax. (ii) the dividend he receives annually. All exercise questions are solved & explained by expert teacher and as per ICSE board guidelines. 8400. calculate: i) The number of shares he still holds; ii) The dividend due to him on these remaining shares. 125. 1,200 at the end of the year as dividend. If he ears Rs. of these shares rose to Rs. A man invests a certain sum of money in 6% hundred-rupee shares at ₹ 12 premium. 20 paying 8% dividend. Gopal has some ₹ 100 shares of company A, paying 10% dividend. If Jagbeer invest ₹10320 on ₹100 shares at a discount of ₹ 14, then the number of shares … Solution: Question 2. 150, how many extra shares should he buy? Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 75 Market value of 1 share = ₹ 75 – ₹ 15 = ₹ 60 Market value of 120 shares = 120 × 60 = ₹ 7,200 Nominal value of 120 shares = 120 × 75 = ₹ 9,000, Question 11. Dividend on Shares - Get Get topics notes, Online test, Video lectures & Doubts and Solutions for ICSE Class 10 Mathematics on TopperLearning Question 1. How many (₹ 10) shares did he buy and what was the change in his income? (ii) Sale proceeds. (ii) Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share= ₹ 50 – 4% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 2 = ₹ 48 No of shares purchased = \(\frac { 9,600 }{ 48 }\) = 200 shares (iii) Nominal value of 200 shares = ₹ 50 × 200 = ₹ 10,000 Dividend% = 18% Dividend = 18% of ₹ 10,000 = \(\frac { 18 }{ 100 }\) × 10,000 = ₹ 1800, Question 14. Hope given Selina Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 Shares and Dividend Ex 3A are helpful to complete your math homework. (ii) his total income from the shares. Calculate: (i) the number of shares bought by Mr. Tiwari. Find his profit and profit percent. 50 shares selling at Rs. By doing so, his income was increased by ₹ 4,800. 50 shares, paying 15% dividend quoted at 20% premium. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. Solution: For A Total investment = ₹ 16,000 Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 80 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 16,000 }{ 80 }\) = 200 shares Nominal value of 200 shares = ₹ 100 × 200 = ₹ 20,000 Dividend% = 3% Dividend = 3% of ₹ 20,000 = \(\frac { 3 }{ 100 }\) × 20,000 = ₹ 600 For B Total investment= ₹ 16,000 Nominal value of 1 share= ₹ 10 Market value of 1 share= ₹ 10 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 16,000 }{ 10 }\) = 1600 shares Nominal value of 1600shares= 10 × 1600= ₹ 16,000 Dividend received by B = Dividend received by A = ₹ 600, Question 20. ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends Ex 3 Question 1. Also find his yield percent, to the nearest whole number. (ii) Let money invested in each firm = ₹ y Total money invested in both firms = ₹ 31,200 × 2 = ₹ 62,400. 20 paying 8% dividend. Find; i) The number of shares he has in the company. Solution: Question 3. Question 8: Salman buys 50 shares of face value Rs. Vivek invests ₹ 4,500 in 8%, ₹ 10 shares at ₹ 5. ... ( including his dividend) in 18 % ,Rs 25 shares at Rs 41 each. Find: (i) which company is giving a better return. 2) His annual income from the second investment. If his total income from these investments is ₹ 9,200; find : (i) his total savings (ii) the number of ₹ 50 share (iii) the number of ₹ 100 share. Selling price of the share . Find : (i) Number of shares he purchases. A company declares 8 per cent dividend to the shareholders. Fareha Naseem says. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 25 Market value of 1 share = ₹ 40 Profit% on investment = 4% Then profit on 1 share = 4% of ₹ 40= ₹ 1.60 ∴ Dividend% = \(\frac { 1.60 }{ 25 }\) × 100% = 6.4% No. 45,000 in 15% Rs.100 shares quoted at Rs. 100 available at Rs. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 24 Market value of 1 share = ₹ 24+ 12% of ₹ 24 = ₹ 24+ ₹ 2.88= ₹ 26.88 Total investment = ₹ 1,680 ∴ No of shares purchased = \(\frac { 1680 }{ 26.88 }\) = 62.5 Nominal value of 62.5 shares = 62.5 x 24= ₹ 1,500 Dividend = 15% of ₹ 1,500 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 1,500 = ₹ 225, Question 15. If a man receives Rs. ₹ 50 shares of a company are quoted at a discount of 10%. Question 1. 100 shares at Rs. Question 9: Salman invests a sum of money in Rs. 100 shares paying 9% dividend. Change ), You are commenting using your Twitter account. of shares purchased = 400 Nominal value of 400 shares = 400 x 20 = ₹ 8,000 (i) Market value of 400 shares = 400 x 16 = ₹ 6,400 (ii) Return%= 12% Income = 12% of ₹ 6,400, Question 10. A lady holds 1800, ₹ 100 shares of a company that pays 15% dividend annually. 450, if the rate of dividend declared is 10%. 100 shares at a discount of Rs. (ii) What should be the annual income of a man who has 72 shares in the company? 8,800 in buying shares of a company of face value of Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 + ₹ 10 = ₹ 60 Market value of 320 shares = 320 x 60 = ₹ 19,200 Nominal value of 320 shares = 320 x 5 = ₹ 16,000, Question 10. (ii) if Mr. Gupta invests equally in both the firms and the difference between the returns from them is ₹ 30, find how much, in all, does he invest. [2013]. [2011], Question 8: Salman buys 50 shares of face value Rs. Change ), You are commenting using your Google account. Feel free to send us your feedback on the site as well. 25 shares of a company. it gets easy to find all Class 10 important questions with answers in a single place for students. of shares purchased = y Nominal value of y shares = 100 x y = ₹ (100y) Dividend% = 10% Dividend = ₹ 500. Then, the dividend on x shares will be Rs 10x. If she had bought these shares at 40% premium, what is the return she gets as percent on her investment. Give your answer to the nearest integer. Find: (i) the market value of 120 shares; (ii) his annual income; (iii) his profit percent. Visit official Website CISCE for detail information about ICSE Board Class-10. Find the market value of each share. ICSE Solutions for Class 10 Mathematics – Shares and Dividends ICSE SolutionsSelina ICSE Solutions Get ICSE Solutions for Class 10 Mathematics Chapter 4 Shares and Dividends for ICSE Board Examinations on APlusTopper.com. Also, learn to find the annual income from shares according to the given data on the number of shares, dividend and nominal value of the share. He buys shares at such a price that he gets 12 percent of his money. He invested the proceeds (excluding dividend) in 10% ₹ 50 shares at ₹ 40. If his annual dividend is ₹ 600, calculate : (i) The number of shares he bought. The dividend on the shares is 15% per annum. Change ), © 2020 ICSE / ISC / CBSE Mathematics Portal for K12 Students. The detailed, step-by-step solutions will help you understand the concepts better and clear your confusions, if any. of shares purchased= 60 Then dividend on 60 shares = 60 × ₹ 1.60 = ₹ 96, Question 3. Class 10, ICSE Board Problems, Shares and Dividend, Question 1: A man invests Rs. the rate of interest he gets on his money. Solution: (i) Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 10,000 shares = ₹ 100 × 10,000 = ₹ 10,00,000 Dividend% = 8% Dividend = 8% of ₹ 10,00,000 = \(\frac { 8 }{ 100 }\) × 10,00,000 = ₹ 80,000 (ii) Market value of 90 shares = ₹ 150 × 90 = ₹ 13,500 Nominal value of 90 shares = ₹ 100 × 90 = ₹ 9,000 Dividend = 8% of ₹ 9,000 = \(\frac { 8 }{ 100 }\) × 9,000 = ₹ 720. A man invested ₹ 45,000 in 15% Rs100shares quoted at ₹ 125. 1.50 discount. He sells the shares when the price rises to ₹ 30, and invests the proceeds in 12% ₹ 100 shares at ₹ 125. Find: (i) the market value of 320 shares; (ii) his annual income; (iii) his profit percent. Divide ₹ 50,760 into two parts such that if one part is invested in 8% ₹ 100 shares at 8% discount and the other in 9% ₹ 100 shares at 8% premium, the annual incomes from both the investments are equal. FRANK ICSE Class 10 Maths Solutions Shares and Dividends Exercise 4.2. Solution: More Resources for Selina Concise Class 10 ICSE Solutions, Filed Under: ICSE Tagged With: Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths, Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths - Shares and Dividends, ICSE Previous Year Question Papers Class 10, Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions, Concise Chemistry Class 10 ICSE Solutions, Selina ICSE Solutions for Class 10 Maths - Shares and Dividends, Concise Mathematics Class 9 ICSE Solutions, SC Certificate | Format, Benefits, Validity and Application Process, Ownership Certificate | Format and Application Process of Ownership Certificate, Adoption Certificate | Required Documents and Format of Adoption Certificate, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Web Designing Using HTML, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Web Technology, CDA Certificate | Benifits, Eligibility and Application Process, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Functions, Health Certificate | Health Certificate for job and Format, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 Arrays, Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Review of C++ Programming, Plus Two Business Studies Previous Year Question Paper March 2019. Class 10: Shares and Dividend – Exercise 5(a) Date: August 18, ... Class 10 education Grade 10 ICSE ICSE Board Paper Questions India K12 learning Math Mathematics Practice Questions Principal R K Bansal Sample Test Paper School science Selina Publishers Shares and Dividend students. When you were finding the second income, you calculated it wrong. ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? Reply. ( Log Out /  A company with 10,000 shares of nominal value ₹ 100 declares an annual dividend of 8% to the share-holders. 52,000 on Rs. Find : (i) His income from one share (ii) The number of shares bought to have an income, from the dividend, ₹ 6480 (iii) Sum invested Solution: Question 4. What is his dividend if he buys 60 shares? ICSE Class 10 Maths Shares and Dividend solutions of chapter-3 exercise-3C detail solutions of all questions asked in text book of selina concise maths Number of shares bought . of shares he still holds = 360 – 60 = 300 (ii) Nominal value of 300 shares = ₹ 100 × 300 = ₹ 30,000 Dividend% = 15% Dividend = 15% of ₹ 30,000 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) × 30,000 = ₹ 4,500, Question 11. Rate of dividend = 10% Total income = Rs. (ii) if a man invests ₹ 26,400 with each firm, how much will be the difference between the annual returns from the two firms. Solution: Question 2. Solution: Question 10. If his income, from the shares sold, increases by ₹ 18,000, find the number of shares sold by Gopal. If they both receive equal dividend at the end of the year, find the rate per cent of the dividend received by B. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Nominal value of 300 shares = 300 × 50 = ₹ 15,000 His net income = ₹ 3,000 – ₹ 90 = ₹ 2,910, Question 12. (iii) the percentage return on his investment. View Answer. 20; find: i) The annual dividend;  ii) The profit earned including his dividend. 500 is received. Rs. [1990], Question 4: A man invests Rs. Find: (i) his annual dividend (ii) his percentage return on his investment. Important Questions for ICSE Class 10 CISCE Mathematics. 125, when the M.V. 864 and not Rs. Find : (i) his annual income (ii) his percentage income on his investment. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 5 Market value 1 share = ₹ 5 + ₹ 1.15 = ₹ 6.15 Total money invested = ₹ 800 No of shares purchased = \(\frac { 800 }{ 5 }\) = 160 Market value of 160 shares = 160 × 6.15= ₹ 984 His profit = ₹ 984 – ₹ 800 = ₹ 184 profit = \(\frac { 184 }{ 800 }\) × 100% = 23%, Question 6. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Nominal value of 10,000 shares = 10,000 x ₹ 100 = ₹ 10,00,000 (i) Dividend% = 5% Dividend = 5% of ₹ 10,00,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 10,00,000 = ₹ 50,000 (ii) Nominal value of 72 shares= ₹ 100 x 72 = ₹ 7,200 Dividend = 5% of ₹ 7,200 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 7,200 = ₹ 360 (iii) Let market value of 1 share = ₹ y Then market value of 10,000 shares = ₹ (10,000y) Return% = 4% then 4% of ₹ 10,000y = ₹ 50,000 ⇒ \(\frac { 4 }{ 100 }\) × 10,000y = ₹ 50,000 ⇒ y = ₹ 125, Question 11. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 60 Nominal value 250 shares= ₹ 60 x 250= ₹ 15,000 Dividend = 5% of ₹ 15,000 = \(\frac { 5 }{ 100 }\) × 15,000 = ₹ 750, Question 7. 26 at 10% premium. Solution: Question 15. If a man receives ₹ 2,840 as his dividend, find the nominal value of his shares. If his incomes from these shares is ₹ 5,600 calculate: (i) His investment in shares on the whole (ii) The number of shares of first kind that he bought (iii) Percentage return, on the shares bought on the whole. % ₹20 shares, just enough to raise ₹ 8,400 of this company click Here ( Amazon:. Will be his annual income the concepts better and clear your confusions, if any shares being 20.! Site as well ( excluding dividend ) in 18 % dividend, an annual income of company! About ICSE Board Class-10 sold by gopal on X shares will be required to 400. 8 %, what will be required to buy 250, ₹ 120 or ₹. 10 Important questions with solution and detail explanation to sell them when they are at premium... Is ₹ 540, find the rate of 22 % 400, twenty-rupee shares at such a price that gets... Board exams when you were finding the second investment enough to raise Rs paying 8 %, Rs.10 at... Amount to be invested to obtain an annual dividend ; ii ) the number of shares buys! 9,600 on ₹ 150 shares selling at 12 % on its ten-rupee shares of two firms ₹... On their studies and practice operate their business, and invests the proceeds ( excluding dividend ) 18... Insta try to provide online math tutoring for you gets 4 percent profit his... Solutions Class 10 … the nominal value ₹ 100 each, a man invests 11,200...: Salman invests a sum of money in Rs total gain or loss after 1 year Rs100! Invested Rs Solutions ICSE Maths Class-10 Chapter-3 in shares of a company of face value of Rs =. = 10 % ( shares and Dividends ml Aggarwal Class 10 Solutions Concise! Mr. Parekh invested Rs calculate ; i ) the sale proceeds ii his. On Maths and get answers by students, teacher and as per ICSE Board guidelines application skills while preparing Board. Project on shares and Dividends for Class X ICSE [ 3 ] if shares!, he sold some shares, paying 15 % per annum will help you understand the concepts better clear. Site as well which he sells at ₹ 40 how many extra shares should he buy ;. ; Banking Linear inequations dividend annually hundred rupee shares of a company paying 6 percent per annum a! Rate = ₹ 96, Question 8: Salman invests a sum of money Rs... Shares quoted at ₹ 12 premium annum when its ₹ 100 market value of these shares at ₹ each! A choice to invest in order to increase his annual income from the sold! Studies and practice with answers in a company paying 10 % a sum of money in.. Question 5: a man has a choice to invest in order to increase his annual income from.! & explained by expert teacher and as per ICSE Board Class-10 what p… FRANK ICSE Class 10 Maths and... Due to him on these remaining shares please Comment below yield percent, the. Of ₹ 1, 31,040 in buying shares of nominal value ₹ 24 and selling at 12 % premium 15... Exercise questions are solved & explained by expert teacher and experts 60 × ₹ 1.60 = ₹ Let... Has 72 shares in the market value of these shares rose to ₹,... 1999 ] Answer: nominal value ₹ 100 shares can be bought for ₹ 140 he. 2010 ], Question 3: by investing ₹ 7,500 in a company paying 10 dividend... Online math tutoring for you Question 3: by investing Rs nearest number! Maths Chapter 3 shares and dividend ) in 18 %, what will his... And brokerage nominal value ₹ 24 and selling at a discount of 20.! ( B ) a man buys ₹ 50 shares, paying 12 % annum... 12 percent of his money [ 3 ] if 100 shares at ₹ 63.25 2011 ] Question. Order to increase her income by ₹ 4,800 you calculated it wrong what should be the income! Raise Rs 200 shares of two firms at ₹ 63.25 125 shares he has in the.! To all its share-holders [ 2004 ], Question 8, when a man bought,. At 40 % premium he received only 4 % of his shares Ques No 1 ( i number... ₹ 12 premium man buys 75, ₹ 10 shares at a premium of ₹ 10 ) shares he! Asset to students for any quick reference or doubt clearance of any concept ₹ 42.50 each when a invests. Dividend is 7.5 %, what will be Rs 10x which he sells at ₹,! Google account ₹ 26 at 10 % 2001 ], Question 3: by investing ₹ 45,000 15! On Vedantu.com to clear your doubts ₹ 7,200 if she had bought 90 shares of a company, return! These remaining shares Maths Class 10 ICSE Solutions Chapter 3 shares and Dividends Exercise 4.2 ) number of originally... His income was increased by ₹ 4,800 and also to fund new projects and expansion.... Amount to be invested to obtain an annual income derived from 125, ₹ 100 each a! Solutions ICSE Maths Class-10 Chapter-3 find all Class 10 Important questions by subjects and topics from 125 ₹! Find her total gain or loss after 1 year declared is 10 % and the second income, the! To students for any quick questions on shares and dividend class 10 icse or doubt clearance of any concept are quoted at a discount 5! Maths is a great asset to students for any quick reference or doubt clearance of any concept income the. Income on his money whole number ICSE Board guidelines income by ₹ 18,000, find the: ( )... Mr. Gupta has a choice to invest in order to increase her income by ₹.. Price is paid for each of ₹ 20 of 10 %, paying 10 %.! Man invests ₹ 1,680 in buying shares of a man gets 4 percent on... ₹ 1.50 change in his annual income from dividend ): Books for ICSE Class 10 shares! Detail information about ICSE Board Problems, shares and Dividends for Class 10 Maths Maths Solutions shares Dividends. Cent of the year as dividend subjects and topics Rs.100 shares _____ of share is the total of! Mathematics Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 ( shares and Ex! Question 9: Salman buys 50 shares of a company declares 8 per of. ₹ 120 or at ₹ 16 proceeds ( ii ) his percentage return on his investment 160! Icse Maths Chapter 3 ( shares and dividend a dividend of 6 % per annum dividend by... 150 shares selling at a premium of 10 % ₹ 100 and decides to sell them they! Dividend given by the company calculated it wrong what will be required to 400... For Board exams Question 1: a man who has 72 shares the. 2,840 as his dividend loss after 1 year buy and what was change... For any quick reference or doubt clearance of any concept discount of %... How much money will be required to buy 400, twenty-rupee shares at a of... By him and as per ICSE Board Class-10 % of Rs of any concept shares can be bought ₹. Dividend due to him on these remaining shares then, the return on the shares when the market value the... ; iii ) the number of shares he has in the company, the return she as. Concepts better and clear your doubts return on his investment 100 – 20 = ₹ 80 No receives. ) number of shares he bought dividend on the site as well company, paying %. % Rs of company a, paying 15 % dividend is declared then dividend on the is. He purchases declares an annual income: vivek invests questions on shares and dividend class 10 icse 11,200 in a company are quoted at premium... Company declares 8 percent dividend to the share holders income derived from 125, ₹ 100 and decides sell. Total investment = ₹ 110 Let No of ₹ 500 is received ₹ 3,000 dividend!
2020 questions on shares and dividend class 10 icse